Energielabel. Nuttig of papieren tijger?
Eerst een klein beetje historie. In 2002 heeft men in Brussel besloten dat gebouwen duurzamer moesten worden. Later, in 2006 besluit Nederland dat ze dit middels een Energielabel gaan uitvoeren. Vervolgens moet er vanaf 2008 bij iedere verkoop een label aanwezig zijn, overigens zonder sancties. De invoering is te snel en helaas niet goed doordacht uitgevoerd.
Gevolg is dat het niet leeft bij koper en verkoper en het doel, huiseigenaren zich bewust maken van het nut van duurzaamheid, compleet voorbijschiet. Om dit te verbeteren krijgt elke woning van de overheid een voorlopig label op basis van bekende gegevens en het bouwjaar. Echter is de voorlichting te matig. Het gevolg is dat eigenaren vaak niet weten waar dit label te vinden is en de toegekende waarde komt te vaak niet overeen met de werkelijkheid. Het label echt te laten stroken met de werkelijkheid kost geld en moeite, terwijl het voorlopige label definitief laten maken zonder aan te passen maar een paar euro kost en stukken minder moeite. Omdat er geen noodzaak of prikkel was om het label serieus te nemen ging men vaak voor de goedkope versie. De afgelopen tijd lijkt er echter een omslag te komen. Kopers stellen vaker vragen waarom een woning een slecht label heeft. Ook mijn beroepsgroep, de makelaardij, gaat er serieuzer mee om en begint het belang te zien. Er zijn onderzoeken die een samenhang aantonen tussen een goed label en een hogere opbrengst. Of dit nu helemaal klopt is de vraag maar een beter label helpt zeker. Kortom, een moeilijke start voor het label maar het loont de moeite hier toch goed aandacht aan te besteden.
Kees Kooyman
Onze kantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend en op zaterdag bent u van harte welkom in onze vestiging in Papendrecht van 9.00 tot 16.00 uur.